Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşecek ilki açıkladı

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünya genelinde eş zamanlı olarak 3 piste operasyon yapmanın yalnızca ABD’de mümkün olduğunu belirtti ve “Umarım 17 Nisan’da İstanbul Havalimanı’nda bu uygulamaya geçeceğiz. Böylelikle, havalimanımızın kapasitesini ciddi anlamda artırmış olacağız.” ifadesinde bulundu.

Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenen “Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Ulaşım Zirvesi” etkinliğinde basın mensuplarına bilgi verdi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) çerçevesinde “Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi” adlı Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldıklarını vurgulayan Uraloğlu, burada hem kendi deneyimlerini paylaştıklarını hem de diğer ülkelerin deneyimlerinden yararlandıklarını ifade etti.

Karbon emisyonunu azaltma yöntemleri, iklim değişikliğiyle mücadelenin yolları ve bu durumun olumsuz etkilerini nasıl minimize edebilecekleri hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Uraloğlu, dirençli ulaşım altyapıları ve yapılar oluşturmaya yönelik çağrılarda bulundu.

Uraloğlu, zirvede atık yönetimi konusunun da gündeme geldiğini, sıfır atık hedefi doğrultusunda atılacak adımların tartışıldığını aktardı.

Kalkınma Yolu Projesi Hızla İlerliyor

Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Zengezur Koridoru’ndaki gelişmeler hakkında bilgi verdi:

“Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfezi’ndeki Fav Limanı’ndan başlayarak 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Ovaköy Sınır Kapısı’na ulaşacak. Oradan da yaklaşık 2,092 kilometre mesafedeki Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar devam edecek. Ayrıca bu koridor, Rusya’ya ve Kafkasya bölgesine açılma imkanı sunuyor. Projenin hayata geçmesinde Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak ile birlikte ilerliyoruz. Projenin finansmanı ve işletim süreçleri üzerine görüşmeler yapıyoruz. Önümüzdeki yıl inşaata başlayabilmek için çaba gösteriyoruz ancak Irak’taki zorlukları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.”

Uraloğlu, Zengezur Koridoru sayesinde Türkiye’nin, Azerbaycan ve Türk dünyası ile doğrudan bağlantı kurabileceği imkanlarına değinirken, bu alanlarda yürütülen çalışmaları anlattı.

Ermenistan ile Güzergah Görüşmeleri

Uraloğlu, 224 kilometrelik Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi hakkında bilgi vererek,

“Bu projenin ihalesini gerçekleştirdik. Muhtemel olarak önümüzdeki yılın başında yapımına başlayacağız. Güzergahın Ermenistan’dan mı yoksa İran’dan mı geçeceği noktasında, Azerbaycan’ın görüşleri önem taşıyor. Geçtiğimiz gün İstanbul’da düzenlediğimiz Uluslararası Yol Federasyonu Dünya Kongresi’ne katılan Ermenistan Ulaştırma Bakanı ile bu konuları ele aldık. Özellikle bu hattın kendi ülkelerinden geçmesi konusunda istekleri olduğunu ifade ettiler.”

Uraloğlu, akıllı ulaşım uygulamaları ve bölünmüş yollar hakkındaki sorular üzerine, ülke genelinde bölünmüş yol uzunluğunu 6 bin 101 kilometreden 29 bin 500 kilometreye çıkardıklarını ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu

Akıllı Ulaşım Projeleri Yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, akıllı ulaşım sistemleri hakkında yaptığı değerlendirmede, bu sistemlerin yüksek maliyetlerinden dolayı dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi:

“Yola yerleştirilecek sensörler, kameralar ve akıllı levhalarla araçların yolla ve birbirleriyle iletişimini sağlama hedefindeyiz. Güney Kore ve Amerika’da kullanılan sistemler benzerliği göz önüne alarak kendi modelimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Hasdal ile İstanbul Havalimanı arasındaki 30 kilometrelik hazırlıklarda deneme süreçlerini başlatmayı planlıyoruz.”

Demir Yollarında Atılımlar Sürüyor

Düzenlenen demir yolu yatırımlarına değinen Uraloğlu, son 22 yılda 3 bin kilometre yeni demir yolu inşa edildiği bilgisini paylaştı. 2028 hedeflerinin 17 bin 500-18 bin kilometre olduğunu, 2053’te bu rakamın 29 bin kilometreye çıkarılacağını vurguladı.

“Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek yeni demir yolu hattı için Dünya Bankası ile görüşme halindeyiz. Önümüzdeki yıl ihalesini yapmayı planlıyoruz.”

İstanbul İçin Metro Projeleri

Uraloğlu, İstanbul’da artan nüfusun toplu ulaşımı yer altına indirme gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade ederek, mevcut 400 kilometre olan metro hattının 1000 kilometreye ulaşması gerektiğini belirtti.

“Bakanlık olarak 22 kilometrelik yeni raylı sistem projelerinin devam ettiğini ve bu projeleri tamamladıktan sonra İstanbul’daki görevimizin tamamlanacağını düşünüyorum.”

Geleceğe Yönelik Hedefler

Uraloğlu, havacılık sektörü üzerindeki projelerine de değinerek, 2022’de hava yolu yolcu sayısının 230 milyona çıkmasını beklediklerini aktardı. Havalimanı sayısının 58’e yükseleceğini ve bunun 2026 yılına kadar 60’a ulaşacağı öngörüsünde bulundu.

“İstanbul Havalimanı’nın yıllık yolcu hedefi 200 milyon. Ayrıca 3 paralel piste aynı anda operasyon yapma hedefini 17 Nisan’da gerçekleştireceğiz.”

Uraloğlu, denizcilik alanında yürütülen projeler hakkında da bilgi vererek, mevcut liman sayısının 217’ye çıkarıldığını, yeni liman ihtiyacının ise bölgesel düzeyde olduğunu kaydetti.

5G ile İlgili Projeler Devam Ediyor

Bakan Uraloğlu, 5G geçiş süreci hakkında detaylı bir takvim oluşturacaklarını belirterek, “2025 yılının ilk çeyreğinde 5G ihalesini yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

Uraloğlu, sosyal medya kullanımı ve platformlarıyla ilgili yaşanan süreçleri de değerlendirerek, “Sosyal medya platformları artık temsilciler aracılığıyla ülkenin hassasiyetlerine dikkat etmek zorunda.” ifadesinde bulundu.

patronlardunyasi.com

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir